Kakovost zraka v starejših stanovanjih

prezračevalni sistemi

Eden od ključnih dejavnikov za večjo kakovost bivanja v stanovanjih ali hišah je prav gotovo kvaliteta zraka, ki ga dihamo. Zrak mora biti kar se da svež, primerne temperature glede na letni čas, predvsem pa ravno prav vlažen, kar lahko omogoči primeren prezračevalni sistem. V starejših stanovanjih ali starejših grajenih hišah pride velikokrat do problema, ker obstaja le naravna možnost prezračevanja skozi okno. Če je v prostorih naenkrat veliko ljudi, pride do naglega povečanja vlage v zraku, zato moramo kaj kmalu odpreti okno. Neprestano odpiranje oken pa je zoprno s stališča uporabnika, skozenj lahko pride mrčes in podobno.

Ključna rešitev za povečanje kvalitete zraka v starejše grajenih bivalnih prostorih je namestitev sistema za higrosenzibilno prezračevanje. To je poseben prezračevalni sistem, primeren za vgradnjo v vse vrste stanovanjskih hiš, vendar se največ uporablja v starejših, kjer ni primernih pogojev za namestitev bolj ugodnih rešitev. Tovrstni prezračevalni sistem namreč žal ne omogoča rekuperacije odvodnega zraka, kljub temu pa zaradi relativno nizkih in predvsem prilagodljivih pretokov zraka ne povzroča dodatnih stroškov z ogrevanjem. V primerjavi z neprestanim zračenjem skozi odprta okna jih celo zmanjša.

Ključni del opreme za higrosenzibilno prezračevanje so higrosenzibilne rozete, ki delujejo avtomatsko glede na količino vlage v zraku in ne potrebujejo nobenega dovodnega vira energije. Te rozete se vgradi nad razširjene okenske okvirje in nato služijo kot glavni dovod zraka v stanovanje. Pri povečani vlažnosti zraka se poveča pretok skoznje, ko pa v stanovanju ni nikogar in je vlaga nizka, se priprejo in ostanejo skoraj popolnoma zaprte, da se prepreči izgubljanje toplote. Drugi del sistema za higrosenzibilno prezračevanje pa predstavljajo odvodni ventilatorji, ki se namestijo v že obstoječe jaške za napo in/ali kopalniško prezračevanje. Ti odvodni ventilatorji so opremljeni s senzorjem pretoka zraka, s čimer delujejo ravno prav: če so rozete bolj odprte, hitreje črpajo zrak, če pa se rozete zaprte, se tudi odtok zraka zmanjša.

CategoriesUncategorised