Različne izvedbe epoksi tlakov

Epoxy premaz

Epoksi tlak je izvrstna izbira za tiste, ki bi radi dobro zaščitili pohodno površino močno obremenjenih prostorov. Čisto možno je, da bo šlo za najboljšo možnost, ki jo imamo v takšnih primerih, in to iz različnih vidikov – tako po kakovosti kot tudi po ceni izstopajo nekatere rešitve, ki jih ti tlaki ponujajo.

Epoxy premaz

Če je prioriteta nizka cena, potem je epoxy premaz prava izbira. Gre za cenovno ugodno različico, ki prinaša nekatere osnovne lastnosti, značilne za epoksi tlake. Predvsem dobro zaščiti podlago pred vodo in razlitjem drugih tekočin, tudi kemikalij. Ne izkaže pa se tako dobro pri blaženju mehanskih obremenitev, saj podlago zaščiti le s tanko plastjo epoksidne smole, večino obremenitev pa še vedno prepušča podlagi. Z vidika cene je epoxy premaz najcenejša izbira, pomembno pa je, da ne sklepamo kompromisov – tudi premaz je lahko idealna rešitev, a le v primeru, da nismo posebej zahtevni pri zaščiti tal.

Samorazlivni epoksi tlaki

Nekoliko bolj prepričljivi so samorazlivni epoksi tlaki, cena pa je le malenkost višja v primerjavi s premazi. Zaradi odličnega razmerja med kakovostjo in ceno so v mnogih primerih absolutno najboljša izbira prav samorazlivni epoksi tlaki, cena pa je povsem upravičena. Tudi v tem primeru je izvedba precej enostavna in zato ne povzroči velikih dodatnih stroškov, material pa tako ali tako ni posebej drag. Celo v primerjavi z alternativami iz drugih materialov imajo samorazlivni epoksi tlaki ugodno ceno, gotovo pa tudi bistveno boljše lastnosti. Če želimo koristiti vse, kar ponujajo epoksi tlaki, potem so najboljša izbira samorazlivni epoksi tlaki, cena pa to le še potrjuje – z razmeroma nizkimi stroški pridemo do tlaka, ki dobro ščiti podlago in prenaša tudi večje mehanske obremenitve.

Drugi tlaki

Epoksi tlaki so lahko izdelani po meri, v različnih plasteh in tudi z nekaterimi dodatki. Pri teh je vse odvisno od izbire naročnika, tako lastnosti kot cena.

CategoriesUncategorised