Skrb za ekološko vožnjo

Katalizator 3

Avtomobili so znani kot onesnaževalci okolja, saj pri izgorevanju goriva v motorjih nastajajo škodljive snovi, ki nato uhajajo v okolje. Sodobni avtomobili so sicer bistveno bolje pripravljeni na ohranjanje okolja, njihovi izpušni sistemi imajo filtre za najbolj škodljive snovi, katalizator pa nevtralizira škodljive pline, preden uidejo v okolje. Vseeno je pametno na različne načine dodatno poskrbeti za to, da pri vožnji ne bomo obremenjevali okolja. Največ lahko storimo z izbiro ustreznega vozila.

Okolijske obremenitve različnih vrst vozil

Različna vozila prinašajo različne obremenitve za okolje. Za precej škodljive veljajo dizelska vozila, ki pri izgorevanju goriva proizvajajo škodljive stranske produkte. Njihovi izpušni sistemi morajo biti zato opremljeni s posebnim filtrom, ki lovi delce teh snovi in jih zadrži, preden uidejo v okolje. Prav tako pri izgorevanju dizla nastajajo druge snovi, predvsem plini, ki jih ne smemo spustiti v okolje. Za to skrbi predvsem katalizator, ki ga najdemo v praktično vsakem izpušnem sistemu. Gre za nepogrešljiv element, ki nevtralizira pline, preden uspejo uiti v ozračje. Katalizator spodbuja kemične reakcije, s katerimi škodljivi plini razpadajo na manj škodljive molekule.

Splača se torej izbrati vozilo, ki je kar se da dobro pripravljeno na ekološko vožnjo. Upoštevati moramo svoje potrebe, nato pa izberemo vozilo, ki ob tem ponuja tudi varčno in čisto delovanje. Seveda se temu cilju ne moremo vedno povsem podrediti, lahko pa napredni izpušni sistemi sodobnih avtomobilov naredijo veliko razliko in upravičijo izbiro kakšnega posebej prilagojenega modela.

Električna vozila

Poseben premislek zahtevajo električna vozila, ki so vsekakor veliko bolj ekološka izbira od avtomobilov na pogonska goriva. Električni motorji so varčni, pri delovanju ne sproščajo plinov in ne proizvajajo drugih stranskih produktov. Tako te snovi tudi ne uhajajo v okolje. Edini pomislek lahko namenimo viru električne energije – pridobivanje električne energije ni nujno čisto, saj za to še vedno v veliki meri skrbijo elektrarne na premog in druge škodljive energente.

CategoriesUncategorised