Vzdrževanje dimniških sistemov

Dimnik

Pri uporabi domačih kurilnih naprav moramo poskrbeti predvsem za to, da je kurjenje varno in učinkovito. Le tako lahko pričakujemo dobro izkušnjo pri dolgoročni uporabi takšnih naprav. Posebej kritično vlogo ima pri tem dimnik, ki skrbi za učinkovito odvajanje dima, skrbi pa tudi za uravnavanje gorenja in preprečuje morebitno nenadzorovano širjenje plamenov. To seveda velja za dober dimniški sistem, ki svoje naloge brezhibno opravlja. V izhodišču je treba tak sistem dobro načrtovati in izdelati, pri uporabi pa moramo nanj nekoliko paziti, predvsem je treba dimniške cevi redno čistiti in sistem ustrezno vzdrževati.

Redno je treba čistiti dimniške cevi, v katerih se zadržujejo saje in drugi materiali, tudi morebitni vsiljivci, ki so lahko vnetljivi. Priročna vratca za dimnik nam omogočajo enostaven dostop do ključnih delov dimniškega sistema, običajno pa so oblikovana prav tako, da omogočajo učinkovito čiščenje. Vratca za dimnik imajo sicer več nalog, a prav pri čiščenju oziroma vzdrževanju sistema se izkaže, kako pomembno je imeti enostaven dostop do notranjosti dimniških cevi. Na to moramo pomisliti že v samem izhodišču, pri načrtovanju dimniškega sistema, saj vratca za dimnik vgradimo že takrat. V nekaterih primerih je možno to sicer opraviti tudi naknadno, a na to možnost ne moremo vedno računati. Poleg vzdrževanja se to lahko pokaže za nevšečnost tudi pri kakšnih nadgradnjah ali drugih prilagoditvah.

Že z rednim čiščenjem lahko za dimnik zelo dobro poskrbimo. Seveda je veliko odvisno tudi od drugih elementov ogrevalnega sistema, predvsem od kurilne naprave in goriva, ki ga uporabljamo, pa tudi od načina uporabe. Če smo dovolj pazljivi, bo dimnik svoje delo brez težav opravljal zelo dolgo časa, pri tem pa bomo z njim tudi zelo zadovoljni. Če pa vzdrževanje zanemarimo, tvegamo požar in mnoge druge težave, zato se vsekakor splača za dimnik dobro poskrbeti, da nam bo dobro služil skozi leta.

CategoriesUncategorised