Oprema za spravilo sena

Zgrabljalniki

Na kmetiji se veliko časa ukvarjamo s spravilom sena, saj to vključuje kar nekaj opravil. Poleg tega travo kosimo večkrat preko poletja, tako da se ta opravila stalno ponavljajo. Dela je torej veliko, najlažje in najbolj uspešno pa ga bomo seveda opravili z ustrezno opremo. V poštev pride raznovrstna kmetijska mehanizacija, najbolj značilni so seveda obračalniki in zgrabljalniki ter nakladalke in balirke, a že prej potrebujemo še nekaj druge opreme.

Košnja trave

Že pri košnji trave moramo biti dobro opremljeni. Za košnjo večjih parcel se uporabljajo traktorske kosilnice, ki so na voljo v različnih izvedbah. Izbira je odvisna od terena, v veliki meri pa tudi od osebnih preferenc in navad. Različne kosilnice lahko delo odlično opravijo, pri nas so priljubljene predvsem rotacijske kosilnice, s katerimi lahko brez težav obdelujemo različne površine.

Delo s senom

Trava se mora dobro posušiti, za kar poskrbijo obračalniki. To so naprave, ki obračajo seno in omogočajo enakomerno sušenje z vseh strani. Tudi na močnem poletnem soncu se namreč trava ne bo dobro posušila, če je vsaj enkrat ne obrnemo, običajno pa se obračalniki uporabijo večkrat, da se seno hitreje posuši.

Ko je seno suho, pa ga je treba pripraviti na pobiranje, baliranje ali drugo vrsto obdelave. Za to so zadolženi zgrabljalniki, ki imajo lahko precej vsestransko vlogo. Omogočajo grabljenje sena na kup, predvsem se na ta način izognemo kakšnim oviram na terenu. Seveda pa so zgrabljalniki uporabni predvsem za oblikovanje vrst sena, ki jih nato brez težav poberemo ali baliramo.

Spravilo sena

Tudi pri samem spravilu potrebujemo raznovrstno opremo, ki mora biti dobro pripravljena na svoje delo. Seveda pa je tu vse odvisno od tega, kaj nameravamo s senom početi in kam ga spravljamo. Potrebujemo opremo za nakladanje in razkladanje ter končno spravilo sena, nato pa morda tudi za samo uporabo.

CategoriesUncategorised