Oprema za brezhibno urejeno zelenico

BCS kosilnica

Če želimo za zelene površine kar najbolje poskrbeti, si moramo pri tem gotovo pomagati z napredno opremo. Ni nujno, da gre za posebej kompleksne in drage naprave, prav pa je, da izberemo mehanizacijo, ki zagotavlja dober rezultat pri delu. Kaj točno to pomeni, je v veliki meri odvisno od razmer na terenu.

Na manjših urejenih zelenicah se dobro obnesejo preproste vrtne kosilnice, ki so zelo zanesljive in učinkovite. To so lahko samohodne kosilnice, ki jih izbirajo predvsem domači uporabniki za delo na manjših površinah. Za košnjo okoli hiše so zelo priljubljene tudi nahrbtne kosilnice, s katerimi lahko dosežemo vsak kotiček in brez težav pokosimo tudi okoli kakšnih ovir. 

Napredna rešitev za košnjo manjše ali srednje velike površine je robotska kosilnica, ki je priljubljena izbira med zahtevnimi domačimi uporabniki in profesionalnimi vrtnarji. Takšne vrtne kosilnice delo opravijo kar same, res pa je, da so tudi znatno dražje. Na dolgi rok je investicija lahko povsem upravičena. Robotske kosilnice se bodo dobro obnesle na urejenih zelenicah, ki nimajo veliko ovir ali nedostopnih kotičkov, čeprav so kosilnice pripravljene tudi na kakšne večje izzive.

Na večjih površinah običajne vrtne kosilnice ne pridejo v poštev. Posegamo po sedežnih kosilnicah in vrtnih traktorjih, morda pa bo edina smiselna opcija kakšna še močnejša mehanizacija. To je recimo BCS kosilnica, ki se na takšnih površinah odlično obnese, če imamo opravka z zaraščeno travo in podrastjo. Prav tako je BCS kosilnica prava izbira za razgiban teren, ki ga je z običajnimi kosilnicami težje kositi, saj je kos tudi večjim naklonom. Seveda pa ni univerzalna rešitev za vsako površino. Praviloma se BCS kosilnica dobro izkaže tam, kjer je treba pokositi visoko travo in pripraviti teren za nadaljnjo obdelavo, manj uporabna pa je na urejeni zelenici, ki jo je treba preprosto vzdrževati v brezhibnem stanju.

CategoriesUncategorised