Pvc plastika za okenske okvirje

okna pvc

Plastične mase so človeštvu prinesle neverjetni razcvet. Razvoj različnih plastičnih mas se je začel v 19. stoletju, ko se je razvilo in izpopolnilo znanje o organski kemiji in postopkih za sintezo različnih organskih molekul. Prvi polimerni materiali, kakor strokovno imenujemo plastične mase, so nastali po naključju in bili zaznani kot anomalija. Že kmalu pa so se znanstveniki začeli zavedati o uporabnosti tovrstnih snovi, zato so začeli s postopki njihove izboljšave na procesnem nivoju, pa tudi glede fizikalnih in kemijskih lastnosti. Ugotovili so tudi, da nemalo polimerov obstaja že v naravi, le da si prej tega niso znali razložiti.

Med vsemi polimernimi materiali je bil pvc pravzaprav eden izmed prvih, ki so ga odkrili. Kljub temu pa je morali preteči še veliko let in raziskav, da je material pvc dozorel do take stopnje, da je postal primeren za okna pvc oziroma okenske okvirje. Pvc je namreč sam po sebi precej krhek, mehak in neuporaben. Ima pa odlično lastnost, ki ga je povzdignila na mesto vodilne plastične mase na trgu trajnih izdelkov. Ta lastnost je sposobnost mešanja z dodatki, ki mu spreminjajo mehanske in kemične lastnosti. Material za okna pvc ima tako v sebi celo kopico dodatnih monomerov in drugih dodatkov, ki plastično maso naredijo bistveno bolj močno in sposobno prenašati obremenitve na fizičnem in kemijskem nivoju.

Profili za okna pvc so narejeni iz materiala, ki ima za sabo dolgo zgodovino študij in preizkušanj. Zato so okna pvc danes zelo pogost izdelek, ki ga resnično srečujemo vsepovsod. Okna pvc so zelo obstojna tudi pod svetlobnim obsevanjem, kar je eden izmed pogojev, ki ga dobra okna pač morajo dosegati. To omogoča eden od dodatkov v pvc masi, ki preprečuje negativni vpliv UV svetlobe. Vsa okna pvc se da na enostaven način izvesti tudi v poljubnih barvah.

CategoriesUncategorised