Toplotne črpalke

Ogrevanje stanovanja je vsekakor zelo pomembna naloga, ne moremo si namreč predstavljati bivanja v hladnih prostorih, še posebej ne tam, kjer so zime nekoliko bolj hladne. Na srečo se lahko opremimo s kakovostnimi in zmogljivimi napravami, ki omogočajo uspešno ogrevanje stanovanja tudi pri zelo nizkih zunanjih temperaturah. Če bi radi pri tem še kaj privarčevali, je gotovo najbolj smiselna izbira toplotne črpalke. Ta je namreč zelo učinkovita pri svojem delu in ponuja izvrsten izkoristek, poleg tega za ogrevanje koristi energijo, ki je na voljo v okolici, in to povsem brezplačno. Na dolgi rok bodo stroški zanemarljivi, res pa je, da bo treba verjetno pripraviti nekaj več denarja ob nakupu in vgradnji opreme.

Ni pa nujno, da bo toplotna črpalka za ogrevanje v izhodišču zahtevala visoko investicijo. Na voljo imamo namreč tudi cenovno ugodne modele, ki se kljub nizki ceni zelo dobro obnesejo. Veliko je sicer odvisno od okoliščin, predvsem od tega, kako dobro izolacijo imamo. Dobro izolirano stanovanje lahko uspešno ogreva tudi nekoliko manj zmogljiva toplotna črpalka, za ogrevanje tudi pozimi ne bo potreben kak zmogljivejši sistem. V slabše izoliranih prostorih pa toplotne črpalke verjetno niso najbolj priporočljiva izbira, saj se zaradi izgub njihova učinkovitost in varčnost ne bo tako poznala.

Na voljo so seveda tudi alternative, saj ima toplotna črpalka za ogrevanje določene pomanjkljivosti. Veliko pozornosti so v zadnjem času deležni različni električni sistemi, predvsem električno talno gretje in IR paneli. Ti po izkoristku na dolgi rok skoraj dohajajo toplotne črpalke, predvsem pa v izhodišču ne zahtevajo toliko denarja in so tudi nekoliko enostavnejši za vgradnjo in uporabo. Poleg tega pa poznamo še vrsto drugih možnosti, tudi starejših sistemov, ki so še vedno pogosto v uporabi. Treba je torej pretehtati prednosti in slabosti posameznih možnosti in upoštevati tudi specifike objekta oziroma bivalnega okolja.

CategoriesUncategorised