Opcije hlajenja in gretja

Toplotne črpalke zrak voda

Ogrevanje in hlajenje prinašata velike stroške, saj porabimo veliko energije. Še posebej očitno je to v primeru, da moramo narediti veliko temperaturno razliko – v poletnem času bo zelo drago hlajenje, v zimskem pa ogrevanje. Včasih želimo doseči celo kakšnih 50 stopinj Celzija razlike, kar bo velik zalogaj tudi za zmogljive sisteme. Na srečo lahko izbiramo med sistemi, ki ponujajo zelo dober rezultat, še posebej če imamo v mislih nekoliko bolj zmerne temperaturne razlike.

Za hlajenje so najboljša izbira hladilni agregati, ki se odlično izkažejo predvsem v tistih okoljih, kjer moramo zagotavljati stalno nizke temperature. To je pogosto v industrijskem okolju, recimo pri predelavi hrane, tudi v farmaciji in skladiščenju raznih občutljivih snovi. V takšnem okolju so hladilni agregati naravnost neprecenljivi. Prav tako so takšne naprave zelo uporabne pri tovorjenju snovi, ki so občutljive na temperaturo, zato se vgrajujejo v tovornjake in druga prevozna sredstva. Na voljo so rešitve, s katerimi lahko dosežemo zelo dober učinek, res pa je, da bo treba predvideti tudi določene stroške – hladilni agregati običajno delujejo na elektriko, ki seveda ni brezplačna.

Za ogrevanje prostorov pridejo v poštev toplotne črpalke. Zrak voda je najbolj priljubljena izvedba, saj so takšne naprave dokaj poceni, še vedno pa dovolj zmogljive, da zagotovijo odlično izkušnjo pri uporabi v vseh mogočih razmerah. Seveda toplotne črpalke zrak voda niso edina razpoložljiva možnost, zahtevnejši uporabniki posegajo tudi po izvedbah zemlja voda in voda voda. Prava izbira je odvisna od okoliščin in potreb, večinoma pa so že toplotne črpalke zrak voda povsem zadostne za običajna stanovanja. Če imamo opravka s kakšnim drugim okoljem in kakšnimi drugimi zahtevami, bo treba vseeno izbrati drugo rešitev. V tem primeru dobro preučimo vse dejavnike, ki vplivajo na zmogljivost in zanesljivost sistema, na dolgi rok pa seveda tudi na varčnost oziroma izkoristek. Spet imamo namreč opravka z veliko porabo energije.

CategoriesUncategorised