Pašna oprema

Pašna oprema

Delo z živino ni enostavno, saj moramo imeti stalno v mislih različne detajle, ki odločajo o tem, kako zadovoljni bomo s procesom in rezultati. V poštev pride raznolika oprema, ki zahteva kar nekaj pozornosti – tako na terenu kot doma moramo vzpostaviti učinkovite sisteme za pašo. Pomisliti moramo na razne večje naprave in sisteme, pa tudi na čisto majhne detajle. A to je pri kmetovanju že stalnica, pogosto so namreč tudi manjši elementi odločilni za dobro izkušnjo – lahko je to na primer jermenica pri traktorju ali kakšni mehanizaciji. Pri delu na pašniku imamo veliko opravkov z ogrado, običajno uporabimo električni pastir, ne smemo pa pozabiti še na druge rešitve, ki so nujne za dobrobit živine na terenu.

Seveda je vse odvisno od tega, za kakšno kmetijo pravzaprav gre. Nekatere živali so zelo nezahtevne, tako da je lahko tudi pašna oprema čisto osnovna, pa bomo z njo še vedno zadovoljni. Lahko pa se bo treba poslužiti tudi bistveno boljše opreme. Skoraj vsak element je na voljo v različnih izvedbah, tako da imamo veliko izbire. Že navadna jermenica lahko naredi veliko razliko in upraviči nakup kakšnega dražjega izdelka, še posebej pri tako obremenjenih elementih. Enako velja za opremo, ki jo uporabljamo na terenu. Predvsem ograde za pašno živino morajo biti zelo kakovostne, da se lahko nanje povsem zanesemo. Ker pašnik pogosto pustimo brez nadzora tudi dlje časa, mora pašna oprema zelo zanesljivo opravljati svoje delo – v nasprotnem primeru so lahko posledice zelo hude.

Ne glede na to, kakšno opremo izbiramo, moramo izbrati kakovostne in zanesljive izdelke, ki so dobro pripravljeni na svoje delo. Včasih to ni tako težko, saj imamo na voljo le eno smiselno rešitev. To je lahko kakšna jermenica, ki ustreza določenemu mehanizmu, ali kaj podobnega. Lahko pa imamo bistveno več izbire, v tem primeru je treba upoštevati različne dejavnike, ki odločajo o učinkovitosti izbrane rešitve.

CategoriesUncategorised