Katalizator naj menjajo ali obnavljajo izkušeni strokovnjaki

Katalizator

Avtomobilski katalizator je nujno potreben v vsakem vozilu, saj omogoča pretvarjanje škodljivih izpušnih plinov, ki nastajajo v motorjih z notranjim izgorevanjem v manj škodljive pline. Vgrajen je v neposredni bližini motorja, saj je njegovo delovanje močno odvisno od visoke temperature (300°C – 900°C). Ker je zgrajen iz neštetih majhnih kovinskih in keramičnih celic na katere je nanešen tanek sloj žlahtnih kovin, je razmeroma kar drag.

Osnovna funkcija katalizatorja je pretvarjanje škodljivih plinov, kot so ogljikov monoksid in dioksid, ogljikovodiki, dušikovi oksidi, dušik in vode. Obstaja dvostezni katalizator, v katerem oksidira ogljikov monoksid in nezgoreli ogljikovodiki ter tristezni katalizator, v katerem poleg oksidacije poteka tudi redukcija škodljivih elementov. Če pride do okvare v katalizatorju, vam številna podjetja ugodno in kvalitetno te obnovijo. Pri obnovi ohranijo ohišje, vanj vstavijo nov kovinski vložek. V kolikor potrebujete nov katalizator pazite, saj se na trgu pojavljajo številni s ceneno keramiko.

Na zamašen fap filter bo opozorila lučka na armaturi

Fap filter (filter AntiPollution) je filter trdih delcev. Ta je že vrsto let obvezen del izpušnih sistemov avtomobilov z dizelskimi motorji. Ti dokaj učinkovito očistijo trdne delce iz izpuha avtomobilov. Ali kot voznik veste koliko je življenjska doba filtrov trdih delcev? To je težko reči, ker je najbolj odvisno od tega kako in koliko časa vozite dizelsko vozilo ter od kvalitete samega goriva. Kljub temu filtri trdih delcev niso večni, slej ko prej pride zanje čas, ko jih je potrebno obnoviti ali zamenjati.

Kljub temu, da se fap filter med ustrezno vožnjo večkrat samodejno čisti, pridejo trenutki, ko se ti zamašijo. Na to vas bo opozorila lučka na armaturni plošči. Fap filter ima posebno satovje iz kovinskih materialov in keramike, ki lovi trdne delce. Sodobni avtomobilski motorji s povečano temperaturo v kanale izvedejo sežig naloženih trdih delcev. V kolikor pri tem v filtru ostaja preveč pepela, potem se ti zamašijo.

CategoriesUncategorised