Računanje je igra

Mentalna aritmetika

Matematika je marsikomu v šoli predstavljala najtežjega izmed predmetov, z odklonilnim odnosom pa svoje mnenje prenašamo tudi na mlajše rodove. Seveda to ne velja v prav vsakem primeru, je pa vseeno dovolj pogosto, da si zasluži omembe. Poleg tega pa je treba priznati, da je lahko mentalna aritmetika precej zahtevna, ko je treba izračunati kaj več kot le osnovne operacije. A čeprav so kakšna negodovanja morda res upravičena, jih ni treba prenašati na malčke – ti imajo v svojih prvih letih življenja namreč odlično priložnost, da hitro in učinkovito osvojijo osnovne matematične spretnosti.

V tem času je namreč računanje dobesedno igra. Malčki se učijo skozi igro, tako pa jim lahko dobro prilagodimo tudi nekatere vaje, ki krepijo njihove sposobnosti. Mentalna aritmetika se razvija pri raznih aktivnostih, tudi pri čisto običajni igri in vsakdanjem raziskovanju sveta. Še boljši učinek pa seveda ponudijo miselne uganke za otroke, saj so te oblikovane ravno s tem namenom, da spodbudijo razvoj otroških možganov. Če se dovolj zgodaj lotimo takšnih nalog, bo rezultat zelo prepričljiv. Ker lahko miselne uganke za otroke predstavimo v obliki igre, je možno začeti že zelo zgodaj, najboljši rezultati so opazni pri predšolski skupini ter tistih, ki se šele srečujejo s prvimi osnovnošolskimi obveznostmi. Seveda je v tem primeru mentalna aritmetika dokaj osnovna, a ravno te spretnosti so ključnega pomena za suvereno računanje in izvajanje naprednih matematičnih operacij kasneje v življenju. S kakovostno podlago, ki jo naredijo miselne uganke za otroke, se bo bistveno lažje soočiti z naprednejšimi koncepti.

Miselne uganke za otroke lahko enostavno vključimo v otrokov vsakdan, saj so na voljo v različnih oblikah. Najbolj učinkovite so v zgodnjem obdobju predvsem didaktične igre, kmalu pa pridejo v poštev tudi bolj abstraktne naloge. Ena izmed možnosti je seveda tudi dodatno obšolsko izobraževanje v posebej za to prilagojenem programu.

CategoriesUncategorised