Kakšno strešno kritino izbrati?

Kakšno strešno kritino izbrati?

Izbira strešne kritine je zelo zahtevna odločitev, saj imamo na voljo širok spekter različnih možnosti, od izbire pa je veliko odvisno. Ne mislimo le na to, ali bo v deževju voda pronicala skozi streho in kapljala v stanovanje, temveč lahko vplivamo tudi na mnoge manj opazne rezultate, na primer toplotne izgube. Pomembno je torej, da k izbiri kritine pristopimo zelo premišljeno. Upoštevati moramo specifike primera in učinke različnih materialov in izvedb.

Seveda je veliko odvisno tudi od tega, za kakšen objekt pravzaprav gre. Manjši enostavni objekti imajo običajno kritine iz umetnih materialov, to je recimo PVC kritina ali polikarbonatna kritina, pogosto pa se odločimo kar za pločevino. Na večjih zgradbah imamo še nekaj več možnosti, saj pridejo v poštev naprednejše rešitve. Posebej priljubljena je seveda strešna opeka, ki prinaša svoje prednosti, a tudi za prekrivanje takšnih zgradb je še vedno na voljo PVC kritina. Treba je upoštevati razlike, ki lahko vplivajo na rezultat v konkretnem primeru. V nekaterih okoljih je strešna opeka edina smiselna opcija, pogosto pa lahko izvrsten učinek zagotovi PVC kritina ali kakšna druga alternativa. Najboljšo možnost je možno najti le z razmislekom o vseh dejavnikih, ki vplivajo na to, kako dobro se bo kritina obnesla. 

Izbira znamk in izdelkov

V prvi vrsti se seveda posvetimo izbiri izvedbe in materiala, tako da vsaj vemo, ali bo na strehi strešna opeka ali plošče iz umetnih materialov. Nato pa je zelo pomembno, da izberemo primerne izdelke priznanih proizvajalcev. Tudi če se omejimo na točno določeno vrsto kritine, bo morda kar nekaj izbire med konkretnimi izdelki. Pri tem ne smemo slediti zgolj nizkim cenam, češ da so vse kritine te vrste med seboj povsem primerljive, temveč se moramo pozanimati tudi o prednostih posameznih znamk. Glede na to, da želimo imeti kar se da kakovostno in zanesljivo streho, se splača izbrati najboljšega proizvajalca.

CategoriesUncategorised