Shranjevanje svežih živil v gospodinjstvu

folija za živila

Kadar kuhamo za manjše število oseb in nam pri kuhi ostajajo kosi neporabljene zelenjave, ali pa smo skuhali preveč nam lahko pomaga pvc folija za živila ter embalaža za živila. Ti poskrbijo, da živila ostanejo sveža, če je kaj ostalo pred termično obdelavo ter dobro shranjena že po pripravi z uporabo embalaže za živila.

Obstaja več priložnosti ob katerih nam pride prav polivinil folija za živila. Ker je tanka in samolepilna je dobra za shranjevanje mesnih izdelkov, ki smo jih rej narezali, ali pa za zavarovanje koca načete salame. Tesno se prilega živilu in preprečuje širjenje neprijetnih vonjav, ravno tako pa ne zavzame veliko prostora in s tem ne onemogoča normalne uporabe izdelka, saj tega preprosto odvijemo in zavijemo nazaj, ko je treba. Seveda pa polivinil folija za živila nima neomenjenega roka uporabe. Priporočeno je, da bi v vsakem primeru folijo zamenjali po nekaj dneh. S tem se izognemo razvijanju neprijetnih vonjav zaradi možnosti gnitja in zavarujemo celotno živio pred tem, da bi se pokvarilo.

Embalaža za živila je bolj uporabna pri že pripravljenih izdelkih oziroma živilih, ki imajo mehkejšo teksturo. Na voljo imamo več različnih vrst, od steklenih do plastičnih posod do aluminijastih posodic, ki sicer nimajo pokrova, vendar pogosto pridejo prav kadar kaj serviramo na družinskem srečanju. Prednost embalaže za živila je to, da jo lahko znova in znova uporabimo. Če ima folija rok trajanja nekaj dni, vendar nižjo nakupno ceno, lahko z investicijo v kvalitetno embalažo na dolgi rok dobro prihranimo. Uporabne so predvsem za domače namaze, peciva, ostanke prejšnje večerje. Lahko se uporabljajo tudi za prenos hrane, kjer moramo biti pozorni na to, da embalaža za živila dobro tesni in je primerna za bolj robustno uporabo.

Ne glede na to, kako shranjujemo živila in kako se spopademo z ostani, takšnimi ali drugačnimi, je dobro, da se odločimo po pameti in z našimi navadami v mislih.

CategoriesUncategorised