Kmetijska mehanizacija, pripravljena na delo

Traktorski rezervni deli

Ker se pri kmetovanju, pa tudi raznih opravilih okoli hiše, dandanes močno zanašamo na takšno in drugačno mehanizacijo, je nujno poskrbeti za dobro stanje teh naprav. Pri tem pride v poštev cel kup opravil, katerim bi se verjetno najraje izognili, a prav zato je dobro, da se jim čim bolj pozorno posvetimo – v nasprotnem primeru bo še več skrbi, dela in stroška s popravili, pa tudi veliko slabe volje in morda nepopravljive škode zaradi neuporabnosti opreme v ključnih trenutkih.

Vzdrževanje traktorja

V središču pozornosti si vsekakor zasluži biti traktor. To vozilo je ključnega pomena za učinkovito delo v naravi, ne glede na vrsto dela, zato mora biti vedno pripravljeno na delo. To pomeni, da morajo biti v domači delavnici na zalogi nekateri ključni traktorski rezervni deli, stalno pa moramo ohraniti nadzor nad stanjem vozila in opreme. Pred začetkom dela seveda preverimo količino goriva in olja, vsake toliko časa posvetimo nekaj pozornosti pnevmatikam, pazimo še na druge zadeve. Traktorski rezervni deli lahko hitro rešijo mnoge zagate, predvsem odkrijemo kakšne težave ravno takrat, ko se je treba lotiti kakšnih pomembnejših opravil. A ravno zato je pomembno, da so traktorski rezervni deli vedno na voljo. Priporočljivo je traktor tudi redno vzdrževati in servisirati pri strokovnjakih.

Vzdrževanje opreme

Nekateri kosi kmetijske mehanizacije ne zahtevajo posebne pozornosti, kar nekaj pa je naprav, katerim se moramo pozorneje posvetiti. To so recimo vrtne kosilnice, ki so odličen primer naprave, ki zahteva redno vzdrževanje. Ker imajo vrtne kosilnice veliko gibljivih delov in so pri delu izpostavljene različnim zahtevnim izzivom, se pogosto zgodi, da je treba kaj popraviti ali zamenjati. Spet so zelo uporabni rezervni deli, v nekaterih primerih pa gre kar za potrošni material. Prav tako si tudi vrtne kosilnice in druge sorodne naprave zaslužijo občasnega obiska pri pooblaščenem serviserju, ki bo najbolje opravil nujne vzdrževalne in servisne posege.

CategoriesUncategorised