Uporaba videoprojektorja s projekcijskim platnom

Projekcijsko platno cena

Videoprojektor je nadvse uporaben in praktičen pripomoček za gledanje filmov, slik, delanje predstavitev … Vendar za razliko od običajnih predvajalnikov kot so televizor, mobilni telefon in drugi, potrebuje površino, na katero projicira sliko, da jo gledalci lahko vidijo. V dosti primerih je lahko to kar bela stena znotraj objekta ali preprosta izobešena bela rjuha, vendar se na takšne rešitve ne moramo vedno zanašati, zato si pri uporabi videoprojektor pogosto pomagamo s projekcijskimi platni.

Projekcijsko platno cena je zelo različna med vrstami projekcijskih platen, ter ponudniki le teh. Ena najbolj razširjenih projekcijskih platen se prostostoječa platna. Sestavlja jih zelo preprosta konstrukcija stojala, na katero je potem izobešeno platno. Projekcijsko platno cena tega tipa se giblje od pod 100 evri, pa vse do 300 evrov, včasih tudi več. So pa navadno najcenejša oblika projekcijskih platen.

Druga vrsta platen so viseča platna. Dizajn pri teh je še bolj preprost kot pri samostoječih platnih, saj se lahko montirajo direktno na steno. Navadno je videoprojektor, ki se uporablja v kombinaciji s temi platni tudi pritrjen bodisi na steno, bodisi na strop. Projekcijsko platno cena tega tipa je višja kot pri samostoječih platnih, ravno zaradi bolj kakovostnega načina izgradnje. Cena se seveda razlikuje med vsemi ponudniki, vendar se večinoma giba nekje od 500 evrov naprej. Ta vrsta platen je navadno bolj uporabna, če imamo na volji fiksen prostor, v katerem bomo vedno gledali predstavitve s projektorja, saj nam na tak način ne bo treba vedno ponovno postavljati videoprojektorja, ter poskušati nastaviti ravno pravšnji fokus.

Razlikujemo tudi med več vrstami visečih projekcijskih platen. Navadno se razlikujejo po kakšni dodani lastnosti. Ena izmed takšnih so namreč električna platna, katera poskrbijo le za to, da nam platna ni potrebno na roke razvijati in spravljati, vendar to sam naredi motor v samem ohišju platna. Za takšno platno pa lahko odštejemo tudi nekaj tisoč evrov.

CategoriesUncategorised