Šola vožnje v centrih varne vožnje

trening varne vožnje

V Sloveniji smo z letom 2010 uvedli obvezen tečaj varne vožnje, ki ga mora vsak novopečeni voznik opraviti v roku dveh letih po opravljanju vozniškega izpita. Šola vožnje je namreč stvar, ki jo moramo vzeti skrajno resno, saj nas učenje dobrih praks pri vožnji motornih vozil lahko odvrne od marsikatere nezgode, tudi če nismo ravno naravni talent za vožnjo. Poleg tega pa se učimo voziti po navadi le enkrat v življenju, in tudi to je dodaten razlog, da to naredimo temeljito. Poleg CPP predavanj, tečaja prve pomoči in same vožnje kot priprave na vozniški izpit vsebuje šola vožnje pri nas torej še tečaj varne vožnje. Na njem se naučimo ustreznega odreagiranja ob ekstremnih situacijah, ki nam lahko reši življenje. Predvsem pri zdrsih avtomobilov samo obnašanje vozil težko vadimo izven za to urejenih centrov varne vožnje, zato tečaj varne vožnje priporočamo tudi vsem starejšim voznikom. Vožnja po poligonih na centrih za varno vožnjo je poleg tega tudi zanimiva in vznemirljiva izkušnja.

Za maksimalni izkoristek, ko opravljamo tečaj varne vožnje, je treba po opravljenem vozniškem izpitu čim bolj redno voziti. Tako pridobimo potrebne reflekse, za katere imamo pri vožnji bistveno premalo časa in jih ne moremo tako hitro osvojiti. Ko pa se nam ti refleksi vtisnejo v spomin oziroma jih dobimo v kri, bomo to opazili kot zmanjšanje napetosti in večjo sproščenost v vožnji. Šele takrat je primerno iti opravljati tečaj varne vožnje. Tu se naučimo določenih tehnik upravljanja vozila med zdrsi in ovirami, kjer potrebujemo osnovne reflekse že dobro razvite. Poleg vsega pa v teoretičnem delu treninga – šola vožnje – dobimo mnogo praktičnih informacij o vozilih in njihovem vzdrževanju.

Ni razloga, da se tudi vozniki, ki so opravljali izpit pred letom 2010, ne bi udeležili tečaja varne vožnje. To jim lahko le koristi.

CategoriesUncategorised