Defibrilator in srčni spodbujevalnik nista ista naprava

Defibrilator srčni spodbujevalnik

Dobro je, da imamo pri skrbi za normalno delovanje srca na voljo več učinkovitih rešitev, sploh če govorimo o opremi, ki jo uporabljamo v kakšnih kritičnih primerih. Tako imamo na voljo defibrilator, srčni spodbujevalnik in druge naprave, ki imajo lahko zelo pomembno vlogo pri vzdrževanju zdravja in reševanju življenj. Dobro pa je, da vsaj približno poznamo različne rešitve, ki jih imamo na tem področju, da ne pride do kakšnih nesporazumov.

Predvsem defibrilator in srčni spodbujevalnik se pogosto zamenjujeta. Res je, da gre za napravi s podobnimi nalogami, a v praksi se uporabljata v zelo različnih situacijah, kar je treba upoštevati, če želimo to opremo kdaj dejansko uporabiti.

Hitro prepoznamo defibrilator, srčni spodbujevalnik ni tako opazen

Na številnih javno dostopnih mestih opazimo rumene omarice, označenje z zelenim srcem – v teh se skriva defibrilator. Srčni spodbujevalnik ni na voljo za javno rabo in ga verjetno nikoli ne bomo videli v živo, saj se namesti neposredno v prsni koš ali pod kožo bolnika, ki takšno opremo potrebuje.

Jasno je, da sta defibrilator in srčni spodbujevalnik torej precej različni napravi. Še posebej če mislimo na avtomatske zunanje defibrilatorje, ki so namenjeni javni rabi. To so naprave, ki jih lahko pravzaprav tudi sami kupimo, izbiramo lahko med različnimi modeli in trgovci – https://defibrilator.si/samaritan-350p.html. Tak defibrilator lahko ponudimo v javno rabo ali pa ga imamo za lastno uporabo, medtem ko srčni spodbujevalnik ne omogoča takšnega načina uporabe.

Naloge defibrilatorja in srčnega spodbujevalnika

Napravi torej lahko ločimo že na prvi pogled, še večje razlike pa se pokažejo pri delovanju. V primeru srčnega zastoja uporabimo defibrilator, srčni spodbujevalnik pa pomaga pri vzdrževanju normalnega bitja srca pri bolnikih s kroničnimi težavami. Defibrilator torej pomaga v sili za ponovno vzpostavitev srčnega ritma, medtem ko srčni spodbujevalnik redno spodbuja normalno bitje srca.

CategoriesUncategorised