Priključne gredi s kardanskim zglobom zagotavljajo učinkovito delo traktorja

kardanski zglob

Traktorji so nepogrešljiv del kmetijske mehanizacije, a so koristni le, če lahko nanje priključimo različne delovne stroje. Pri tem nimamo v  mislih le prikolice, ampak tudi številne druge priključke kot so plug, trosilec in še marsikaj drugega. V vseh teh primerih je potrebna funkcionalna priključna gred, ki poskrbi za prenos moči traktorja na delovni stroj. Takšne gredi imenujemo kardanske gredi ali preprosto kardani. Sestavljeni so iz dveh kardanskih zglobov in teleskopske cevi. 

Teleskopska cev omogoča, da s posebnim raztegljivim mehanizmom prilagodimo oddaljenost delovnega stoja od traktorja, kardanski zglob pa poskrbi za nemoteno povezavo dveh kardanskih gredi. Ti dve sta lahko priključeni pod različnim kotom delovanja, zato ločimo različne kardanske zglobe. To so enojni, dvojni in 80 stopinjski zglobi kardana. Ti omogočajo nemoten prenos moči in vrtilnega momenta s traktorja na delovni stroj, zato da lahko ta brezhibno in učinkovito opravlja svoje delo pi različnih obremenitvah.

Pri delu s kardani upoštevajte varnostne ukrepe 

Na žalost so številne delovne nesreče pri delu s traktorji danes zelo pogoste. Običajno so posledica neprevidnosti, velikokrat pa se zgodijo tudi zaradi neupoštevanja vseh varnostnih ukrepov ali pa neprimernega vzdrževanja delovnih strojev. Zato je tudi pri delu s kardani potrebno vsakokrat preveriti vse elemente kot so kardanski zglob, vilice in sklopka, ter poskrbeti za ustrezno zaščito. Ta lahko prepeči resne telesne poškodbe ali celo smrt.

Za varno delo je ključnega pomena, da v primeru okvare kardana ali kardanskega zgloba, poskrbite za kakovosten in učinkovit servis. Kardana ni potrebno menjati v celoti, ampak se lahko odločite za obnovo kardana. Pri tem je pomembno, da ob zamenjavi posameznih delov kardanske gredi, ne glede na to ali gre za kardanski zglob ali vilice, zagotovite originalne rezervne dele in poskrbite, da so vsi deli priključne gredi pred obratovanjem ustrezno zaščiteni s posebno zaščito.

CategoriesUncategorised