Panoga z dolgoletno tradicijo

parketarstvo

Parketarstvo je tiste vrste panoga, katera ima že res zelo dolgo tradicijo. Parketarstvo je bilo poznano že mnogo let nazaj, vendar se je do danes ta panoga zelo spremenila in izboljšala. Na tržišču je danes ogromno ponudnikov parketarstva in trgovin, ki nudijo polaganje parketa oziroma se ukvarjajo z dejavnostjo parketarstva.

Parketarstvo samo po sebi zagotovo ni lahko, in je potrebno biti zelo izkušen ter natančen za to vrsto poklica. Pri parketarstvu je potrebno poznati zelo veliko in zelo dobro različne vrste lesa, njihovo uporabo, kvaliteto in kako se ga uporablja oziroma obdeluje.

Pred polaganjem parketa je potrebno vedeti, kar nekaj stvari katere je potrebno nujno upoštevati, da bi bilo polaganje kvalitetno in uspešno. Pred polaganjem parketa je potrebno preveriti kakovost tlaka, izolativnost, električno  prevodnost, površinsko trdota in mnogo drugih faktorjev.

Pri parketarstvu definitivno nikakor ne smete pozabiti  tudi na merjene vlage v estrihu. Meritev se lahko izvede z laserskim merilcem ali pa klasičnim merilcem po karbidni metodi. Estrih mora biti izdelan po predpisih, izvedena mora biti hidroizolacija, zvočna izolacija in gradbene reže.

Različne vrste parketov

Parketi so na voljo pri različnih ponudnikih in v različnih trgovinah. Dobava parketa je danes veliko bolj enostavna in cenejša, kot pa je to bilo včasih. Parketi so izdelani iz različnih vrst lesa, kar pa določa tudi posledično ceno parketa. Parketi so lahko izdelani v različnih debelinah, velikostih, barvah in materialih.

Nekateri parketi imajo poleg lesa dodane tudi druge materiale in dodatke. Parketi morajo biti primerni za prostor v katerega bodo položeni. V prostoru, ker se polaga parket ne sme biti prevelike vlage, saj bi v nasprotnem primeru prišlo do odstopanja in dvigovanja parketa. Pred položitvijo parketa je potrebno izmeriti tudi površino, saj tudi količina parketa določa ceno. Polaganje parketa lahko opravi izkušen parketar, saj bo ta najhitreje in najbolj kvalitetno poskrbel, da bo parket položen tako, kot je to tudi potrebno.

CategoriesUncategorised