Med najbolj cenjenimi drvmi pri nas so bukova drva

bukova drva

Slovenija je gozdnata dežela, zato ni nič presenetljivega, da se še vedno veliko domov ogreva na drva. Če ne drugega, se različne vrste drv uporablja za kamine, krušne peči in domača ognjišča. Posledično temu je tudi ponudba drv zelo pestra, med najbolj priljubljenimi pa so že od nekdaj bukova drva. To je tudi vrsta lesa, ki se v Sloveniji najbolj prodaja in to z razlogom. 

Za bukovino že od nekdaj velja, da lepo gori in nam daje velik energetski izkoristek. Z njimi ostane dom prijetno topel še dolgo po tem, ko v kurišče naložimo polena. Seveda pa je vse odvisno tudi od njihove kvalitete in debeline. Pri izbranem ponudniku so vam na voljo bukova drva v treh debelinah, in sicer drobna, srednje debela in debela Prav tako pa lahko izbirate med različnimi dimenzijami razreza, odvisno od tega, zakaj jih boste uporabljali.

Le dovolj suha drva bodo prinesla maksimalen izkoristek

Priprava drv je dolgotrajen in naporen proces, ki zahteva veliko fizičnega dela. Če odmislimo sečnjo in njihov razrez na metrska polena, nam po nakupu še vedno ostane kar nekaj opravil. Drva je potrebno ustrezno pospraviti v suh in zračen prostor, da se ustrezno posušijo, če pa tega niste storili pravočasno, lahko še vedno naročite suha drva, ki so že pripravljena za kurjavo. 

Sušenje drv je morda celo najbolj pomemben postopek v pripravi drv. Od njega je močno odvisno izgorevanje. V primeru, ko drva niso dovolj suha, se bodo v kurišču le dimila, v pečeh se lahko nabira kondenz, slabše gorijo, posledično temu pa ne dajejo svojega optimalnega izkoristka. Če želite imeti res suha drva, potem dodatna previdnost pri nakupu nikoli ni odveč. Vsekakor se vam splača kupiti kakovostna drva, čeprav so morda ponekod dražja, a morate vedeti, da jih boste tudi bistveno manj porabili.

CategoriesUncategorised