Vzdrževanje vrtnih kosilnic

vrtne kosilnice

Male vrtne kosilnice so gotovo najbolj pogosto vrtno orodje, ki ga imajo lastniki vrtov z zelenicami. Omogočajo relativno hitro košnjo zelenih površin, so precej poceni, porabijo malo energije oziroma goriva ter zavzamejo zelo malo prostora za shranjevanje. Spodobne vrtne kosilnice brez težav zdržijo deset let in več, če jim le namenimo minimalno časa za vzdrževanje. V primeru, da imamo majhen vrt, je dovolj, da se kosilnici Husqvarna posvetimo enkrat na leto. Najbolje kar spomladi, pred začetkom sezone oziroma pred prvo košnjo.

Kaj je potrebno storiti?

Na začetku sezone kosilnico postavimo na plano in jo na hitro pregledamo, če je vse v redu z njo. Nato preverimo nivo goriva in jo poskusimo zagnati. Če nam ne uspe, je v večini primerov dovolj, da odvijemo vžigalno svečko vrtne kosilnice, jo sčistimo na mestu, kjer daje iskro, in poskusimo znova. Če tudi to ne uspe, je napaka verjetno bolj zapletenega značaja in svetujemo obisk pri mehaniku, pooblaščenemu za kosilnice Husqvarna.

Po uspešnem zagonu poskusimo pokositi majhen del trave, le toliko, da se motor vrtne kosilnice malo segreje. Tako bomo premešali olje v samem motorju. Ko postorimo ta del, moramo zamenjati olje. Uporabimo motorno olje za štiritaktne motorje, najbolje kar namensko olje za kosilnice in druge vrtne pripomočke Husqvarna. Če ga ne znamo izbrati, povprašajmo prodajalca, ki nam bo zagotovo znal ustrezno svetovati. Nato moramo kosilnico nekoliko dvigniti, najbolje kar na dva lesena zabojčka. Pod kosilnico podstavimo posodo z vsaj dvema litroma prostornine, v katero bomo lovili odpadno olje. Paziti je treba, da olje ni preveč vroče, da nas ne opeče. Poiščemo vijak za izpust olja, ki je na spodnji strani kosilnice, in ga odvijemo. Po nekaj minutah, ko vse odpadno olje steče iz motorja, ga privijemo nazaj. Nato dolijemo sveže olje skozi podobno odprtino, ki pa je na zgornji strani motorja. Zatem je potrebno le še nabrusiti nož s kotno brusilko in že smo pripravljeni na novo sezono košnje!

CategoriesUncategorised