Celostni razvoj otroških možganov

Brainobrain

Pomembno je, da otroku omogočimo celostni razvoj možganov, kar lahko dosežemo le tako, da stimuliramo različne funkcionalnosti. Ni dovolj, da mu prepustimo svobodo pri izbiri svojih dejavnosti, spodbuditi ga moramo tudi pri tistih aktivnostih, ki so zelo koristne, a morda niso redno vključene v otrokov vsakdan. Pogosto se splača pravo rešitev iskati v zunajšolskih izobraževalnih programih, ki kombinirajo različne tehnike in lepo dopolnjujejo redno šolsko delo z dejavnostmi, ki spodbudijo razvoj drugih možganskih centrov.

Ena možnost je Brainobrain, ki cilja na celosten razvoj možganov otroka. Gre za izobraževalni program, ki otroke stimulira z različnimi tehnikami, predvsem z nevrolingvističnim programiranjem in spodbujanjem uporabe različnih čutil. Na ta način je možno doseči posebej dobre rezultate, saj ne gre le za monotone dejavnosti, ki ne angažirajo celotnih možganov, temveč je otrok bistveno bolj investiran v svoje delo. Brainobrain je namenjen otrokom v ključnih fazah odraščanja in razvoja možganov, to je od 4. do 14. leta starosti, so pa programi zelo sproščeno zastavljeni in uspejo vključiti otroke z različnimi interesi in sposobnostmi. Program poteka v obliki tedenskih srečanj in tako dopolnjuje redno šolanje, podobno pa napreduje po stopnjah, ki izboljšujejo posamezne funkcionalnosti možganov. V končni fazi Brainobrain ponuja celovit razvoj otroka in olajša tudi prehod na višje stopnje formalnega izobraževanja, nenazadnje pa so takšne dejavnosti otrokom tudi v veselje in zabavo.

Celostni razvoj otroških možganov je torej možno učinkovito spodbuditi z obšolskimi aktivnostmi, ki uspejo stimulirati različna področja delovanja. Veliko pozornosti namenja Brainobrain predvsem desni polovici možganov, ki pri običajnem šolskem delu ni zadosti stimulirana – tako se razvijajo centri za domišljijo, spomin, fokus in podobne ključne spretnosti. Za celostni razvoj otroških možganov so takšni poudarki zelo pomembni, tako da se jih vsekakor splača iskati v obšolskih programih, ki so namenjeni prav temu. Tudi rezultati bodo na ta način kar najboljši.

CategoriesUncategorised