Posteljnina iz umetnih materialov

Posteljnina

Sodobna tehnologija omogoča izdelavo in uporabo nekaterih umetnih materialov, ki na mnogih področjih izpodrivajo tradicionalne naravne materiale. To pa prinaša tudi drugačne lastnosti in drugačno izkušnjo uporabnikov – če takšne materiale uvedemo v svojo spalnico, bodo nekatere razlike zelo očitne.

Vzglavniki

Najbolj očiten primer je vzglavnik iz spominske pene. Na tem področju so se umetni materiali namreč odlično prijeli, čeprav je bila tradicija naravnih materialov zelo uveljavljena. Še danes so posebej priznani vzglavniki, ki imajo polnilo iz naravnega gosjega puha in perja. Vseeno se vedno bolj uporabljajo vzglavniki z umetnimi polnili. Vzglavnik iz spominske pene je le en primer, na voljo so še drugi umetni materiali, ki ponujajo dovolj zadovoljive rezultate, da se uporabniki odločajo zanje.

Vzglavnik iz spominske pene navdušuje predvsem z udobjem, saj se prilega telesu in skrbi za ustrezen položaj pri spanju. Lega telesa je pri spanju izrednega pomena, saj vpliva na zdravje hrbtenice – prva posledica težav so bolečine v križu, vratu in hrbtu, to pa se lahko nadaljuje do resnih zdravstvenih težav. Vzglavnik iz spominske pene je lahko rešitev za tiste, ki nikakor ne morejo najti udobnega položaja za spanje.

Odeje

Omembe vredna zbirka umetnih materialov lahko sestavlja še odeje. Prešite odeje so običajno sestavljene iz naravnih materialov tako kot preostala posteljnina, prevladuje bombaž, čeprav se pogosto uporablja tudi poliester. Izbira pa je še bolj pestra pri polnilu. Tudi v tem primeru so na voljo nekateri naravni materiali, spet puh in perje, pa tudi volna, tako ovčja kot kamelja in morda še kakšna druga vrsta. Med umetnimi materiali ne bomo našli spominske pene, temveč druga polnila, ki so pogosto razvita posebej za ta namen. Na voljo je tudi umetni puh, ki posnema značilnosti naravnega. Takšna posteljnina ima svoje prednosti in slabosti, predvsem pa umetni materiali na tem področju prinašajo ugodnejšo ceno.

CategoriesUncategorised