Logistične storitve

Logistične storitve

Logistika spada med najbolj pomembne dejavnosti v današnjem času. Med logistična področja spadajo prevozi na daljavo, skladiščenje robe po skladiščih, prepakiranje robe v ustrezne embalaže ter njihovo nadaljnje potovanje s transportnimi vozili. Glavna ideja logistične optimizacije je v tem, da blago pride od proizvajalca do ponudnika čim hitreje, s čim manjšimi stroški. Hkrati pa naj bi se tudi posamezni prevozi na daljše razdalje organizirali tako, da jih je potrebno izvesti čim manj.

Dobra logistika je najbolj pomembna zlasti za večja podjetja, ki se ukvarjajo s prodajo dobrin na drobno, seveda pa niso izjeme tudi proizvodnja podjetja, ki potrebujejo določene sestavne dele ali polizdelke od drugod. Tipični primer je avtomobilska industrija. Za posamezne avtomobile se nikakor ne splača postaviti tovarn, ki bi izdelovale prav vse sestavne dele. To bi bilo zelo zamudno in drago, kljub temu, da bi morda prihranili na času dobave posameznih sestavnih delih. Zato so danes avtomobilska podjetja navajena dati v izdelavo posamezne dele tudi manjšim industrijskim proizvajalcem, ki se tako lahko specificirajo le za določene vrste izdelkov in potem te izdelujejo bolj natančno in poceni. 

Za dobavo vseh kosov, ki se izdelujejo na vseh možnih koncih sveta, nato skrbi logistika. Prevoz z ladijskim in železniškim prometom naj bi bil čim bolj optimiziran. Danes je logistika množično podprta z informacijsko tehnologijo, ki je bistveno olajšala marsikatere aktivnosti pri prevozništvu. Zato logistika s pomočjo pametnih programov danes omogoča sledenje pošiljk in zelo natančno izdelavo načrtov za prevoz dobrin. Tako se lahko firma, ki proizvaja končni izdelek, bolje pripravi na proizvodnjo in kar se da prilagodi svoj program, da se ta lahko sklada s transportnim načrtom. Rezultat prizadevanj, ki jih ponuja logistika, so krajše čakalne dobe za izdelke in boljši izkoristek časa za delavce in stroje v tovarnah, kjer opravljajo svoje delo.

CategoriesUncategorised