Pri izolaciji ne pozabimo na podstrešje!

Izolacija strehe

Na podstrešju praviloma ne prebivamo veliko časa, zato se temu prostoru tudi ne posvečamo veliko. Če imamo poleti težave z visokimi temperaturami v stanovanjskih prostorih ali pa če je pozimi tudi v hiši zelo mraz, se običajno posvetimo hlajenju oziroma ogrevanju, pri izolaciji pa se osredotočimo predvsem na izolacijo samih prostorov. A s tem ne bomo veliko dosegli, če ne upoštevamo vpliva, ki ga ima na uravnavanje toplote v stanovanju podstrešje. Notranja izolacija prostorov ne bo prinesla željenega učinka, saj lahko toplota vdira iz podstrešja, prav tako lahko od tam v stanovanje priteka hladen zrak iz okolja. 

Pri izolaciji podstrešja je običajno najpomembnejše opravilo izolacija strehe. Ravno streha je namreč v neposrednem stiku z okolico in omogoča prenos toplote v notranjost. Poleg tega ima veliko površino in lahko zelo ogreje ali ohladi podstrešje. Na srečo je izolacija strehe običajno precej enostavna, saj imamo opravka z veliko ravno površino, na kateri je dovolj prostora za vgradnjo dodatne izolacijske plasti. Tovrstna notranja izolacija bo tudi zelo učinkovita, saj lahko skoraj poljubno prilagajamo izolacijo in dosežemo željeni rezultat. V nekaterih primerih bo delo sicer tudi nekoliko bolj zahtevno – na podstrešju včasih ni veliko prostora, prav tako je streha morda oblikovana tako, da ni mogoča enostavna vgradnja izolacijskih sistemov. Vseeno je zelo verjetno, da bo izolacija strehe opravljena dokaj elegantno in cenovno ugodno. 

Izolacija strehe je zelo pomembna v hišah, ki imajo velike toplotne izgube, saj gre za velik prostor, ki dobro prevaja toploto. Notranja izolacija posameznih prostorov ne bo zadostna, pravzaprav s takšnimi ukrepi lahko tudi škodimo končni izkušnji. Seveda pa je treba streho dobro izolirati tudi v primeru, da želimo podstrešni prostor dejansko uporabljati, bodisi za bivanje bodisi za skladiščenje ali kakšen drug namen. V tem primeru se splača zagotoviti kar najboljše izolacijske lastnosti. 

CategoriesUncategorised