Oblikovanje površin iz polikarbonat plošč

Oblikovanje površin iz polikarbonat plošč

Prednosti, ki jih ponuja polikarbonat kritina, so izjemne. Kljub izjemni trdnosti in čvrstosti je polikarbonat tudi izredno lahek material, ki omogoča enostavno montažo brez zahtevnejših okvirjev za pritrditev okenskih površin iz polikarbonat stekla. Zaradi načina proizvodnje pa je polikarbonat kritina zelo primerna tudi za izdelavo svetlobnih kupol, zakrivljenih na poljuben način.

Polikarbonat po kemijskih specifikacijah spada v skupino termoplastičnih polimerov. Glavna značilnost termoplastičnih polimerov je njihova lastnost, da se s pomočjo toplote zmehčajo, pri čemer se jim viskoznost zmanjša do poljubne mere, odvisno od tipa polimera in temperature. Zmehčani, segreti polimeri se nato lahko poljubno preoblikujejo v najrazličnejše oblike. Tako lahko s pomočjo ustreznih kalupov hitro pridemo do oblik, kot so svetlobna kupola, večkotna zaobljena piramida in podobnih oblik z neravnimi krivinami. Po koncu ohlajanja se izdelki strdijo v prvotno stanje, pri čemer ne pride do nobenih kemijskih sprememb, ki bi poslabšale njihove lastnosti.

Preoblikovanje s pomočjo kalupa poteka v posebnih pripravah, kjer se polikarbonat plošče segrejejo na ustrezno temperaturo, nato pa se s pomočjo hidravlične stiskalnice vtisnejo v kalup. Skrbno pripravljeni kalupi poskrbijo, da ima izdelek, kot je polikarbonatna kupola, po celi površini enakomerno debelino materiala. To je zelo pomembno za zagotavljanje konsistentne nazivne trdnosti pri vseh kosih. Sledi ohlajanje, pri čemer se polikarbonat plošče strdijo nazaj na prvotno stopnjo trdote in tako postanejo primerne za vgradnjo. Po koncu proizvodnje se le še obrežejo na želene dimenzije.

Tako pripravljena polikarbonat kritina služi kot osnovni element za zastekljevanje. Najpogosteje se na ta način pripravi elemente, kot je na primer polikarbonat kupola, seveda pa je možnosti neomejeno. Poleg umetnih zasteklitvenih površin se na ta način proizvaja tudi druge, manjše izdelke iz termoplastičnih polimerov. Eden bolj znanih produktov iz polikarbonata je gotovo tudi flaška za vodo, katere glavne prednosti so večja trdnost in odsotnost škodljivih materialov, ki bi se sproščali v vodo.

CategoriesUncategorised