Mojstrska uporaba pisarniških programov Office

Azure

Praktično vsak že zna uporabljati programe iz pisarniškega paketa Microsoft Office. A to je zgolj osnovna uporaba, ki ne seže pod površino tistega, kar zmorejo ti programi. Zmogljivosti programskega paketa Office so presenetljive, vsekakor si osnovni uporabniki ne bi mislili, da je možno te programe uporabiti tudi za napredno obdelavo podatkov. Pri iskanju službe na življenjepis pogosto zapišemo, da se pri uporabi pisarniških programov dobro znajdemo, a obseg tega znanja je v resnici neznaten.

Vzemimo za primer Excel za začetnike. Vsi vemo, da gre za program, ki omogoča obdelavo podatkovnih tabel. Mislimo si tudi, da znamo s programom zadovoljivo ravnati, saj smo se kar doma, v šoli ali v službi naučili oblikovati tabele in urejati podatke. Morda smo obiskali tečaj Excel za začetnike, ki predstavlja prav te vsebine. Obstaja pa še cela vrsta nadaljevalnih tečajev, ki razkrivajo vrsto naprednih funkcionalnosti, ki jih Excel za začetnike niti ne omeni. V programu je možno uporabljati zmogljive programske jezike in sprogramirati poljubne funkcije, prav tako je možno podatkovne zbirke povezati z drugimi orodji in vključiti v sisteme s praktično neomejenimi funkcionalnostmi. Omenimo še orodja za analizo podatkov in napredne projekcije, ki jih omogoča Excel, pa še vedno smo navedli le peščico funkcij, ki jih poznajo napredni uporabniki.

Poleg tega je možno programski paket Office razširiti z drugimi storitvami, ki jih nudi Microsoft. To je recimo Azure, ki je programsko okolje z zbirko storitev za napredne uporabnike. Azure med drugim ponuja tudi kar nekaj storitev, ki razširijo funkcionalnosti programskega paketa Office. Posebej dobro se povezuje s spletno različico Office 365, omogoča pa izdelavo poljubnih rešitev za praktično vsak namen. Azure seveda zahteva bistveno več znanja in spretnosti, okolje pa ni primerno za začetnike. Vsekakor pa potrjuje, da uporaba pisarniških programov ni omejena le na tiste uporabnike, ki občasno napišejo kakšno besedilo, oblikujejo tabele in pripravljajo predstavitve.

CategoriesUncategorised