Kateri akumulator za sončne celice?

Akumulatorji Topla

V osrčje solarnega sistema moramo postaviti zanesljiv in zmogljiv akumulator, ki pravzaprav pogosto kar sam nosi celotno breme, ki ga nalagajo porabniki. Sončne celice namreč delujejo le nekaj ur na dan, v slabem vremenu in ponoči pa ne dovajajo prav nič energije, zato se v tem času povsem zanašamo na kapaciteto akumulatorja. Jasno je, da se moramo izbiri tega elementa pozorno posvetiti.

Ne orientiramo se le po ceni ali po znamki. Akumulatorji Topla so recimo znani kot zanesljivi in so priljubljena izbira za uporabo v avtu, a to še ne pomeni, da se bodo dobro izkazali tudi v solarnem sistemu. Izbrati moramo najprej pravi tip akumulatorja, avtomobilski za resno uporabo niso primerni. Na voljo so namenski solarni akumulatorji, to so običajno AGM akumulatorji, ki ne zahtevajo vzdrževanja in so zelo robustni, še boljša izbira pa so gel akumulatorji, ki pa so tudi dražji. Vsaka vrsta ponuja tudi veliko izbire med znamkami in modeli – akumulatorji Topla so na voljo v vseh izvedbah, tako da še vedno ni dovolj, da se odločimo le za vrsto in znamko. Tako AGM kot gel akumulatorji so načeloma primerni za sončne celice, saj omogočajo ciklično polnjenje in praznjenje, ne zahtevajo vzdrževanja in tudi ne izpuščajo škodljivih plinov. AGM akumulatorji so vseeno nekoliko bolj občutljivi in hitreje pokažejo znake obrabe, so pa cenejši od gel akumulatorjev in za mnoge uporabnike še vedno odlična izbira.

Seveda pride v poštev tudi to, kako zanesljivi so akumulatorji, kar lahko prepoznamo tudi po znamki. Za zanesljive veljajo akumulatorji Topla in še nekatere znamke, a na tem področju je veliko odvisno od načina uporabe in od obremenitev, ki jim je akumulator izpostavljen. Sončne celice bodo učinkovito delovale le v kombinaciji z akumulatorjem primerne kapacitete, medtem ko porabniki zahtevajo še zadostno moč in ustrezno voltažo.

CategoriesUncategorised