Ureditev enostavnega ogrevanja

IR ogrevanje

Bi želeli sistem ogrevanja svojih prostorov vzpostaviti kar sami? Nekatere rešitve to vsekakor omogočajo, in to brez potrebe po posebnem delu in brez omembe vrednih tveganj. Seveda ni priporočljivo preveč eksperimentirati, še posebej ne v stanovanjskih prostorih, kjer se v mrzlih dneh še kako zanašamo na delovanje ogrevanja. A na voljo so nekatere možnosti, ki so povsem enostavne za namestitev in uporabo.

IR ogrevanje

Ogrevanje z IR paneli deluje na elektriko, torej ne bo treba povezovati raznih dovodov in skrbeti za vire energije. Treba bo seveda najti električno napeljavo in nanjo povezati termostat, ki bo upravljal delovanje panelov. IR ogrevanje se v najenostavnejši obliki upravlja kar na enem mestu s pomočjo termostata, ki ga je treba pravilno namestiti in nastaviti ter seveda povezati s posameznimi paneli. Termostat odmerja energijo in upravlja delovanje sistema, seveda na podlagi navodil uporabnika.

Še največ dela zahteva IR ogrevanje pri postavitvi in namestitvi panelov. Za največjo učinkovitost je treba namreč panele postaviti tako, da bodo učinkovito pokrili celotno prostornino prostorov, kar zahteva zadosten premislek.

Električno talno gretje

Še en enostaven sistem ogrevanja je električno talno gretje. Verjetno bo treba v tem primeru sicer vložiti nekaj več truda, saj se tak sistem namesti pod pohodno površino, je pa celoten postopek suhomontažni in se lahko izvede tudi v končanih prostorih. Posebej dobra opcija je grelna folija, ki pravzaprav v nekaterih primerih dobro deluje tudi brez vgradnje v tla. Grelna folija sicer deluje v podobnem sistemu kot IR ogrevanje, čeprav gre za drugačen princip. Spet bo treba namestiti grelni element ter povezati sistem s termostatom in nato z električnim omrežjem.

Grelna folija zahteva največ dela pri vgradnji, nato pa je povezava s termostatom in električnim omrežjem povsem enostavna. Previdno je treba namestiti še senzor temperature, ki pomaga pri upravljanju delovanja električnega talnega ogrevanja.

CategoriesUncategorised